Какво започна – Историята на волейбола

Изненадващо, един от най -обичаните спортове в света също е сравнително млад. Въпреки младостта на играта, тя е претърпяла голямо разнообразие от промени и еволюция като част от своята богата история.

Вярвате или не, по едно време никъде не се продаваха дамски обувки за волейбол на Asics или Nike или дори униформи за волейбол, камо ли онлайн!

За да разберете напълно и да оцените доколко играта се е променила и колко работа е направена, за да бъде тя успешна, трябва да погледнете назад към произхода на волейбола и да проучите кога и защо са направени промените.

Преди малко повече от 100 години, през 1895 г., Уилям Г. Морган разработва първата игра на волейбол. По това време Морган нарича играта „Mintonette“. „Mintonette“ е създаден за бизнесмени като игра, включваща по -малко физически контакт в главата на YMCA, където той работи в Холиок, Масачузетс. Морган заимства аспекти от няколко игри, за да създаде своята игра. Първият аспект беше от тениса, нетните заеми. Вместо стандартната мрежа обаче той я повдигна на 6 фута 6 инча височина, така че беше малко над главите на средните мъже. Други спортове, от които е взел назаем, включват баскетбол, бейзбол и хандбал. По време на една от демонстрационните игри на този спорт, един от зрителите коментира, че играта има повече отношение към волейбола и името на игрите е променено на Волейбол.

Това беше само началото.

През 1896 г. първият официален мач по волейбол се играе в Спрингфийлд Колидж. Тази игра означаваше първият истински възход на този спорт и доведе до по -нататъшни игри, които се играят в редица различни колежи. До 1900 г. волейболът е достатъчно висок, където специална топка е проектирана само за играта. Друг подвиг, постигнат през 1900 г., е, че YMCA пренася спорта от Америка до Канада, Ориента и Южното полукълбо. Пет години по -късно волейболът се разпространява в Куба. Това разпространение означаваше началото на ерата на волейбола. За разлика от повечето спортове, волейболът се премести в международни позиции в първите дни, което позволи на играта да се проведе, за да отговори на нуждите на играчите по целия свят.

През 1907 г. волейболът получава първото си признание като един от най -популярните спортове на конгреса Playground of America. Това беше първото признание, което спортът получи и помогна за увеличаване на популярността му. През следващите десет години YMCA продължи да разпространява спорта в Бразилия, Пуерто Рико и Уругвай. През 1913 г. на Игрите в Далечния Изток се провежда първото официално състезание по волейбол.

През 1916 г. волейболът има първата си истинска еволюция. Във Филипините беше въведен обидният набор и въвеждането на шипове и играта беше променена, за да включи тази нова форма. Филипинците разработиха „бомбата“, която е убийство, и нарекоха нападателя „бомберино“. През същата година NCAA беше поканен от YMCA да промени правилата на играта и иницииран в колежи и други училища като част от стандартните курсове по физическо възпитание и вътрешните програми. Година по -късно системата за точкуване също беше коригирана, така че играта приключи след 15 точки вместо 21. Това позволи повече игри да се изиграят в същия период от време, в опит да направят сесиите малко по -кратки за играчите.

Три години по -късно, през 1919 г., Американските експедиционни сили даряват 16 000 волейболни топки на войските, което осигурява стимул за растеж в чужди държави. С това увеличаване на растежа на спорта започнаха да се развиват нови правила. Година по -късно бяха установени правилата за три странични удара и правилата за атака на задния ред.

До 1928 г. играчите и феновете на спорта осъзнаха, че са необходими „официални“ турнирни правила и разпоредби. Създадена е Американската асоциация по волейбол и се проведе първият Открит турнир по волейбол в САЩ. Откритото първенство на САЩ разреши да участват отбори, които не са санкционирани от YMCA, което по онова време беше пробив. Тази еволюция позволи на любителите на спорта да се насладят напълно на играта, без да се налага да бъдат свързани с организацията, която я е създала.

След 1928 г. играта на волейбола се промени завинаги. С установените „официални“ правила и турнир, който не беше частен за YMCA, популярността на този спорт бе позволена да скочи до небето. Откритото първенство на САЩ за мъже се провеждаше всяка година след това, с изключение на три години. 1943, 1944 и 1989 не са имали годишни турнири, поради войни и други препятствия.

През 1934 г. волейболът вижда друга мащабна промяна чрез признаването на официални съдии, които да наблюдават игрите. Тази промяна по -специално драстично промени призива и справедливостта на играта.

През 40 -те години се провеждат няколко специални събития за волейбол. Не само влиза в действие кръстосването на предмишницата, но се проведе и първият мач от световното първенство по волейбол. През това време безплодното волейболно движение и отбори от цял ​​свят можеха да открият кой е най -добрият. Това се превърна в ежегодно събитие, което позволи повече публичност на спорта, което помогна за неговия растеж. По това време над 50 милиона души играха по целия свят, в над 60 различни страни.

До 1964 г. волейболът е достатъчно широко разпространен, за да гарантира участие на Олимпиадата. Първите игри се проведоха в Токио, където за топката беше използвано гумено тяло с кожени панели. Тази топка стана тази, която ще се използва в повечето съвременни състезания. Като част от Олимпиадата, на волейбола беше позволено да се развива още повече, като същевременно си осигури място като втората най -играна игра в света.

Въпреки това високо ниво на популярност, едва през 1986 г. е създадена Професионалната женска волейболна асоциация или WPVA. С нарастващия професионален интерес от двата пола, на волейбола най -накрая беше позволено да достигне пълния си потенциал за популярност. Основните, средните и гимназиите, както и колежите инвестираха в играта, като предлагаха курсове по волейбол по физическо възпитание, така че спортът беше популярен сред повечето семейства по света.

Докато все още беше след Футбол за популярност, волейболът се справи изключително добре за игра с такива нови корени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *