Какво представлява новият служител на борда?

Включването е систематичен и всеобхватен подход за интегриране на нов служител с компания или отдел и неговата култура; както и получаване на новия работодател на необходимите инструменти и информация, за да стане продуктивен, като допринесе за членовете на работната сила на организацията.

Добре проектираният, забавен и ангажиращ процес на борда има значително по-голямо въздействие върху ангажираността на служителите и по този начин задържането в сравнение с еднодневния манталитет за „ориентация“ в старата школа. Всъщност Съветът на лидерите на Корпорацията за човешки ресурси установи, че увеличаването на нивото на ангажираност на служител може потенциално да подобри представянето с 20 процента и да намали вероятността служителят да напусне с огромни 87 процента!

Ако сте една от многото организации, които все още участват в новите списъци за работа и ориентировъчните дни, изпълнени с безкрайни документи и видеоклипове, не се страхувайте! Разработването на бордова програма във вашата организация може да изглежда като трудна задача, но не е задължително.

Има много вградени софтуерни решения, които дават възможност на организациите бързо и лесно да автоматизират официален процес на вграждане за служители, започвайки още преди първия ден, което прави процеса на вграждане още по-ефективен. Вграденият софтуер предоставя автоматизирани работни потоци и инструменти за управление на задачи, управление на електронни форми и функции за социализация, които помагат за въвеждането на нови служители в културата на компанията. Вградените технологични решения премахват административната тежест на процеса, което го прави много по-лесен за управление

Бордовите процеси имат за цел бързо да помогнат на новите служители да се чувстват оценени като част от работната сила и да ги накарат да ускорят търсенето на работа, така че да започнат бързо да произвеждат. Inboarding помага на компаниите да запазят таланта, за който са работили толкова усилено, за да ги наемат, и да ги поддържа мотивирани и щастливи от решението си да се присъединят към тази компания, като в крайна сметка спестяват разходи за обучение, оборот и краен доход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *