Veikart for ibm quantum computing development ser for seg programmer som kjører 100 ganger raskere

Selv om hypen rundt kvantedatabehandling fortsetter å bygge, har mange skeptiske stemmer dukket opp og stilt spørsmål ved de høye spådommene og voksende venturekapitalen som strømmer inn i sektoren. I et forsøk på å skjære gjennom denne debatten har IBM publisert et veikart for kvantedatabehandling som skal gi en viss klarhet, samtidig som det forsterker troen på at denne nye teknologien vil ha stor innvirkning.

IBM mener den har en oppnåelig tidsplan for å fremme kvantemaskinvaren for å nå kraften og påliteligheten som gir mulighet for kommersielle applikasjoner innen 5 år. Utfordringen er da å gjøre det mulig for verktøy og miljø å la bedrifter og utviklere begynne å eksperimentere med å skrive programmene som vil tillate dem å utnytte denne kraften.

«Ingen bruker kvantedatabehandling kommersielt ennå», sier IBMs visepresident for kvanteøkosystemutvikling Bob Sutor. “Det vil følge midten av tiåret eller så. Men det er ikke noe du kan våkne opp og plutselig være en ekspert i over natten. Så vanligvis, det du ser er at lederne på feltet vil flytte til ny teknologi, og de begynner å eksperimentere med det for å utvikle denne kompetansen.”

Store teknologiselskaper som Google og Microsoft stuper fremover med ambisiøse kvantedatabehandlingsprogrammer. I mellomtiden har kvanteoppstarter samlet inn stadige mengder penger fra VCer, inkludert Zapata med $ 38 millioner for kvantemaskinlæring, IQM med $ 46 millioner for å kommersialisere sine kvantedatamaskiner, og Classiq med $ 10,5 millioner for sitt modelleringsverktøy for å bygge algoritmer for kvantedatamaskiner.

Annonse

IBM har vært blant de mest aggressive i å prøve å bygge fart for quantum computing. I 2016 lanserte selskapet Q Network, som gjør det mulig for bedrifter å begynne å eksperimentere med kvantedatamaskiner via selskapets skytjeneste. Ifølge Sutor har Q Network nå mer enn 135 organisasjoner, inkludert selskaper som JP Morgan Chase og Exxon, samt universiteter og startups.

Ifølge IBMs kvantemaskinvareveikart forventer selskapet å oppnå 100 qubits (målet på en kvantedatamaskins prosessorkraft) i år, 400 qubits neste år og 1000 qubits innen 2023. Mens det fortsatt er store vitenskapelige hindringer å fjerne for å gjøre quantum computing overlegen klassisk databehandling, sa Sutor at IBM er i en sterk posisjon til å overvinne dem.

“Dette er viktig fordi det representerer at vi nå har den vitenskapelige og tekniske tilliten til at vi er i stand til å bryte gjennom bare å ha små systemer for å komme til de større systemene som vi må ha kvantedatabehandling være nyttig for å gjøre ting bedre enn bare klassiske systemer kan gjøre,” sa han.

 

Neste kvantetrinn

Det har brakt større fokus til spørsmålet om hva selskaper vil gjøre med denne nye datakraften og hvordan de skal bringes sammen. En del av det innebærer å sette forventninger.

“Når vi snakker om quantum computing, det første du vil huske er at dette ikke en engros erstatning for klassiske datamaskiner,” Sutor sa. “Vi kommer ikke til å kaste bort våre klassiske datamaskiner. Kvantedatamaskiner trenger klassiske systemer for å fungere.”

Sutor sa kvantedatamaskiner vil fungere best for lossing av visse spesifikke oppgaver. Blant de mest lovende områdene hvor quantum kan bringe kraftigere beregninger er naturvitenskap og kjemi, problemoptimalisering, og noen deler av kunstig intelligens. I disse scenariene er det mulig å forestille seg at en utvikler kjører et program på den bærbare datamaskinen, men sender på et bestemt stadium en forespørsel over skyen til en kvantedatamaskin for å utføre en beregning som deretter returneres til den bærbare datamaskinen.

For å gjøre kvantedelen av ligningen mer tilgjengelig, har IBM laget et kvantikkeprogrammeringsrammeverk med åpen kildekode kalt Qiskit. Sutor sa at Qiskit vil bidra til å øke hastigheten på beregningen for applikasjoner med 100 ganger.

For å utnytte Qiskit prøver IBM også å forstørre utvalget av utviklere som kan skrive programmer for kvantedatamaskiner. Så IBM har gjort et stort press for å trene og utvide talentbasen til folk som har en arbeidskunnskap om hvordan man koder for kvante.

Selskapet startet med et gratis online kurs forventer ca 200 deltakere. I stedet trakk det 4000 utviklere. Og så samarbeidet IBM med en kodeskole for å lage et program for 5000 elever. Da 10 000 utviklere forsøkte å registrere seg, ble partnerne enige om å utvide den til 6000 deltakere. Mye av dette undervisningsmaterialet er nå også tilgjengelig på YouTube.

«Vi oppdrar den første generasjonen kvanteinnbyggere», sier Sutor. «Dette er folk som lærer kvantedatabehandling samtidig som de lærer å kode.»

Det voksende utviklersamfunnet vil i sin tur tillate flere selskaper å begynne å legge grunnlaget for sine egne kvantestrategier.

“Hvis du er en programvareutvikler, med dette veikartet, kan du bestemme hvor og når du skal hoppe inn i kvante,” sa Sutor. “Dette er åpenbart ekstremt viktig fordi utviklere er folk som skal lage programvaren for oss alle. Og på den annen side, hvis du ser på dette fra et selskapsperspektiv, sier de: ‘Når vil kvante være kraftig nok til å være relevant for meg?’ Og de vil henvende seg til utviklere for å få svar på det spørsmålet. Dette veikartet bør gi dem tillit til at vi vil fortsette på et tempo av svært aggressiv utvikling.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *