Dermatitis je upalna bolest kože koju karakterizira ljuskava, svrbežna, suha i nadražena koža koja se može pojaviti i na licu i na tijelu. Prema procjenama, jedna od dvanaest odraslih osoba ima atopijski dermatitis.
Naša koža, kao i naša crijeva, ima svoju mikrofloru. Kada je mikrobna zajednica promijenjena u usporedbi s normalnim stanjem, stvara se potencijal za razvoj različitih kožnih stanja ili bolesti. Zbog oštećene mikroflore kože često se javljaju kožne promjene u vidu akni, dermatitisa i psorijaze.
Što uzrokuje dermatitis?
Dermatitis je povezan s oslabljenom funkcijom barijere kože i poremećajem imunološkog sustava. Naime, kada je prirodna barijerna funkcija kože oslabljena, koža je podložnija iritacijama i infekcijama.
Kod osoba s atopijskim dermatitisom pronađeno je povećanje broja bakterija Staphylococcus aureus i smanjena mikrobna raznolikost u mikrobiomu kože.
Oštećena mikrobiota kože može biti posljedica:
- genetskih faktora,
- klime i zagađenja,
- korištenja agresivnih proizvoda za njegu kože,
- prečestih pilinga,
- UV oštećenja,
- dijete s malo masti.
Kako prehrana utječe na dermatitis?
Mnoga su istraživanja potvrdila da hrana može biti uzrok dermatitisa koji se razbuktava unutar 2 do 24 sata nakon konzumacije određene hrane. U većini slučajeva hrana je uzrok pogoršanja dermatitisa, ali ne i njegovog izbijanja.
Određena se hrana češće povezuje s pojavom ekcema. Uobičajenim alergenima često se smatraju:
- kravlje mlijeko,
- jaja,
- gluten,
- orasi,
- ribe i školjke.
Druge namirnice također mogu izazvati reakciju, poput rajčica, agruma i određenih začina. Preporučujemo da se posavjetujete sa svojim liječnikom ili dermatologom koji vas može uputiti na alergotest.
Koja hrana može pomoći u smanjenju simptoma dermatitisa?
- Probiotici
Postoje dokazi koji pokazuju da će zdrav imunološki sustav poboljšati vaše cjelokupno zdravlje i utjecati na vašu kožu. Zdrav probavni sustav s raznolikim nizom dobrih bakterija u vašim crijevima može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava.
Konzumacija probiotičke hrane za poboljšanje crijevnih bakterija pokazala se učinkovitom u borbi protiv dermatitisa. Dostupni su mnogi probiotički dodaci prehrani, ali dodavanje probiotičke hrane u vašu prehranu također je korisno. - Jedite hranu bogatu vlaknima
Vlakna su jedan od onih nutrijenata u našoj prehrani koji su izuzetno važni. Održavaju zdravlje crijeva i gastrointestinalnog trakta, a stručnjaci ih povezuju s prevencijom brojnih suvremenih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka debelog crijeva, pretilosti i raznih upalnih procesa kože.
Neki pacijenti navode da im se dermatitis smanjio ili potpuno nestao nakon povećanja dnevnog unosa voća i povrća. Osim što je bogato vlaknima, voće i povrće sadrži karotenoide, flavonoide, vitamine i minerale koji smanjuju oksidativni stres i upalne citokine. - Povećajte unos cinka
Cink je osobito koristan za mnoga stanja kože. Nedostatak cinka često se očituje na koži i kosi u obliku grube kože, sporijeg zacjeljivanja rana, raznih kožnih lezija (dermatitis, psorijaza, alopecija, poremećaji pigmentacije kože).
Gaia Naturelle Kolagen shot kao podrška za kožu
Jedan od popularnih proizvoda koji se ističe po svojoj kvaliteti i učinkovitosti je Gaia Naturelle Kolagen shot. Ovaj tekući dodatak prehrani bogat je kolagenom, hijaluronskom kiselinom i vitaminima, koji zajedno djeluju na poboljšanje zdravlja kože, kose i noktiju.
Gaia Naturelle Kolagen shot sadrži hidrolizirani kolagen koji se lako apsorbira u organizam. Hidrolizirani kolagen je razgrađen u manje molekule, što omogućuje njegovu brzu apsorpciju i učinkovitu regeneraciju kože. Ovaj proizvod također sadrži hijaluronsku kiselinu koja dodatno hidratizira kožu, smanjujući suhoću i perutanje – česte probleme kod osoba s dermatitisom.
Redovita konzumacija Gaia Naturelle Kolagen shot-a može pomoći u smanjenju simptoma dermatitisa, jačajući kožnu barijeru i smanjujući osjetljivost kože na vanjske iritanse. Uz to, ovaj proizvod potiče proizvodnju prirodnog kolagena u tijelu, što doprinosi dugotrajnom zdravlju kože. Vitamini C i B također su uključeni u formulaciju, pružajući antioksidativnu zaštitu te potičući sintezu kolagena.