Ekonomija

Najsvježije Novosti iz regiona

Bezgotovinsko plačanje i euro

Jedna od zemalja koje su se najviše približile bezgotovinskoj budućnosti je Švedska, koja bi mogla postati prva europska država u kojoj se neće više koristiti gotovina. Kakve novosti nam donosi taj trend slijede i druge zemlje, poput Norveške, Finske i Danske, gdje se prema nekim podacima još samo 1-2 posto plaćanja obavlja gotovinom

Uvođenjem eura u Hrvatskoj, može se očekivati, da će u Hrvatskoj dodatno porasti broj onih koji će izbjegavati gotovinu. Uz kartice kao preferirani način plaćanja ruku pod ruku idu aplikacije za mobilno bankarstvo, koje se također sve više koriste. U 2020. godini koristilo ih je 1.9 milijardi ljudi, a očekuje se da će taj broj do 2024. narasti na 2.5 milijardi. Procjenjuje se da će tržište mobilnog bankarstva do 2026. dosegnuti 1.82 milijarde dolara, a razvoj ovih aplikacija već sada zahtijeva nove vještine i stručnjake koji će poboljšati korisničko iskustvo i sigurnost. 

Naravno to postiče i pozitivnu posledicu, što se tiče kadra, jer se može obučavati narod za IT rad, otvaraju se nova radna mesta, BDP če narasti, gospodarstvo če se oporaviti od posledica epidemije.

Vrijeme u Hrvatskoj: 

  1. Istočna Hrvatska:

Pretežno oblačno, mjestimice uz kratkotrajnu slabu oborinu, većinom kišu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, u noći u okretanju na sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 6 do 8 °C.

  1. Središnja Hrvatska:

Prevladavat će oblačno, ponegdje uz mogućnost za kratkotrajnu i slabu oborinu, većinom kišu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura od 8 do 10 °C.

  1. Gorski kotar i Lika:

Djelomice i pretežno sunčano uz više oblaka sredinom dana i popodne. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni. Najviša dnevna temperatura od 6 do 9 °C.

  1. Istra:

Djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Prijepodne će puhati slaba do umjerena bura i istočnjak, zatim jugo i jugozapadnjak, a u noći sjeverozapadni vjetar. More će biti umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka će uglavnom od 1 do 3 °C, u unutrašnjosti Istre od -2 do 0 °C, a najviša dnevna od 11 do 13 °C.

Vijesti

Dvogodišnja Lava u Hrvatskoj nema pravo na najskuplji lijek na svijetu

Nedavno je portal Index pisao o dvogodišnjoj djevojčici Lavi koja boluje od spinalne mišićne atrofije i koja  nema pravo na  lijek Zolgensmu. 

Posledično su Lavini roditelji krajem 2022 krenuli u prikupljanje novca.

Lavi je za lijek i troškove terapije potrebno 2.400.000 eura, majka Petra ustrajna je u nadi da će u sljedeća tri mjeseca uspjeti prikupiti dovoljno novca kako bi mogla krajem svibnja otići u SAD u kliniku UCLA LA Health u Los Angelesu, gdje bi trebala primiti lijek koji joj je odobren.

Njezina majka Petra ispričala nam je kako je u borbi sa sustavom koji joj odbija dati lijek iako se isti nalazi na osnovnoj HZZO-ovoj listi. Obrazloženje je to da Lava ne zadovoljava njihove kriterije. 

Naime, hrvatsko zdravstvo odbilo je prijedlog proizvođača lijekova Novartis LTD-a koji je predložio besplatno liječenje svima koji imaju do tri kopije gena bolesti, što uključuje i Lavu, te se time smanjila indikacija do dvije kopije gena, čime je Lava izgubila mogućnost dobivanja Zolgensme.

Petra nam je rekla da su se proteklih tjedana u humanitarnu akciju uključile brojne poznate hrvatske ličnosti. Ostalo im je još svega sto dana do odlaska u Los Angeles.

“Potrebno nam je 2.4 milijuna eura kako bismo našem djetetu omogućili lijek koji će joj donijeti nove rezultate, napretke, samostalan hod, samostalnost te mogućnost za aktivan i samostalan život u odrasloj dobi u kojem će moći i sama dati doprinos ovom društvu i ovoj državi. Država je zakazala. Mi kao roditelji nećemo odustati”, kaže Petra. 

Pretplatnici Netflixa bijesni zbog novog pravila: “Što ako me dugo nema kod kuće?”

Kako su ranije najavili, Netflix će pokušati spriječiti dijeljenje lozinki tako što će se korisnici morati spojiti na svoju kućnu internetsku mrežu svakih mjesec dana. U protivnom, račun će im biti blokiran. To su loše vijesti za one koji šeruju 

Ali čini se da ova metoda možda nije tako potpuna kao što se tvrtka nadala budući da su ljubitelji filma i TV-a upravo primijetili veliki nedostatak.

Korisnici ovog streaming servisa su se pobunili te tvrde da je ova metoda prijave manjkava jer biste mogli izgubiti pristup vlastitom legitimnom računu ako niste kod kuće dulje vrijeme.

Zahtevaju, da vodstvo Netflixa još jednom razmisli o tom postopku te nadje rešenje.

News

3 lekcije o sreći kojima nas uči 80-godišnja studija s Harvarda

Najdugovječnija studija o ljudskoj sreći otkrila je 3 ključna čimbenika za uspješno i ispunjeno postojanje.

Nova knjiga pod naslovom The Good Life temelji se na 80-godišnjoj studiji provedenoj na Harvardu. Studija je započela 1938. godine, a istraživači su željeli saznati što život čini smislenim.

U 1930-ima uključili su 724 muška sudionika, od kojih su neki bili studenti na Harvardu, a drugi su dolazili iz siromašnih bostonskih četvrti. Na početku studije volonteri su bili podvrgnuti liječničkim pregledima, a njihovi roditelji intervjuirani kako bi istraživači dobili bolji uvid u njihove živote.

Recept za sreču so: 

  • čim manje samoče,
  • kvaliteta ispred kvantitete,
  • snažne veze su bitne za um i telo.